Részletes keresés

Termék keresés

Márka keresés

MZA DAYCO BVF LYNX M-ZONE MITAS EAST ZONE KROON-OIL MSP PUTOLINE RZONE

Miért velünk?

Cégünk elsődleges küldetése, hogy a magas fogyasztói elvárásoknak megfeleljen. Partnereinkkel arra törekszünk, hogy a végfelhasználók kerékpározási és motorozási élményét növeljük. A saját és képviselt világmárkák is ezt a koncepciót követik. Minőség számunkra elsődleges vezérfonal, hiszen azok a vásárlóink, akik a mi termékeinket használják, nem alkatrészeket keresnek, hanem a kerékpározás és a motorozás által nyújtott szabadságra van igényük!
Moped 91 Team

Letölthető anyagok

Biztonsági adatlapok

Mire figyeljünk, ha használt motort vásároltunk? 

Facebook Googleplus print A- A+

használt motorok állapottól függően olyan meglepetéseket tartogathatnak, melyek sokszor csak alkatrészcserével oldhatók meg. A Moped91 Kft. összeszedett néhány fontos jó tanácsot azok számára, akik lelkiismeretes tulajdonosai szeretnének lenni életük első motorjának. 

Az első és legfontosabb, amit szinte sohasem lehet elégszer elismételni, hogy lehetőleg olyannal menjünk el motort vásárolni, aki már ért valamennyire a két-, netán háromkerekűekhez. Miután megvan a kiválasztott motor, kezdődhet a dolog legszebb és legérdekesebb része, vagyis az üzembe helyezés, melyet jobb körültekintően végezni annak érdekében, hogy később megbízható teljesítményt nyújtson.


Elsőre senki sem szakértő 

„Természetes, hogy kezdő motorosként még nem annyira ért valaki egy adott típushoz, ezen nincs mit szégyellni. Újdonsült tulajdonosként viszont ilyenkor hajlamosak vagyunk rossz döntéseket hozni. Ezért fontos már a kezdeti időkben kellőképpen utánanézni a témának, így elkerülve azt, hogy például rossz, vagy gyenge minőségű kiegészítőket, esetleg nem a típusnak megfelelő olajat, vagy kenőanyagot válasszunk a motorkerékpárhoz”- hívta fel a figyelmet Csima Béla, a Moped91 Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: gyakran előfordul, hogy a kezdő motoros a nem szabványnak megfelelő fékolajat, vagy fékbetétet választ. Szintén gyakori hibaforrás, ha a tulajdonos nem az adott típushoz való alkatrészeket szerez be. Kezdeti lépések

„Használt motor vásárlása után célszerű teljes szervizelést végrehajtani a motoron. Az átvizsgálásnál a gumi minőségének és korának ellenőrzésére is nagy figyelmet kell fordítani”- jegyezte meg Csima Béla. A motorabroncsoknál a minimális profilmélység 1,6 milliméter, ennél kopottabb gumiabronccsal már tilos közlekedni. A túlzottan kopott abroncsokkal közlekedők nemcsak a saját, hanem akár más, a közlekedésben résztvevők biztonságát is veszélyeztethetik. A profilmélység ellenőrzése során ugyanakkor nemcsak a gumiabroncsok szélét, hanem a futófelület középső részének átvizsgálására is gondot kell fordítani, mivel az abroncsok ezen a szakaszon kopnak a legjobban. 

A megfelelő menetbiztonság miatt továbbá kiemelten oda kell figyelni a fékberendezések, így a fékbetétek, fékpofák, valamint a fékolaj ellenőrzésére is. Utóbbi utántöltésénél lehetőleg ne keverjük a különböző gyártóktól származó fékolajat. Előfordulhat, hogy a motor akkumulátorcserére, vagy adott esetben akkumulátor-töltésre szorul. Az akkumulátor visszaszerelése után figyelni kell arra, hogy az energiatároló eszköz ne merüljön 10,5 V alá, emellett a -10 fok alatti hőmérséklet sem tesz jót az akkumulátor töltöttségének. Ha szükségessé válik az egység töltése, akkor lehetőleg csepptöltőt használjuk és a nem zárt rendszerű akkumulátoroknál lehetőleg ioncserélt vízzel pótoljuk az elvesztett mennyiséget. 

Időszakos szervizelés 

A teljes átvizsgálás természetesen a motor egyes kopó alkatrészeit is magába kell, hogy foglalja, így a csapágyak és a szimmeringek ellenőrzését is. Fontos lehet továbbá gondoskodni a megfelelő felszerelések, így a sisak és megfelelő védőruházat, valamint kiegészítők (kesztyű, sisak, ruházat, csizma, protektorok) megvásárlásáról. 

Egy használt motort körülbelül félévente célszerű szervizben ellenőriztetni szakemberrel. A szakszerű szervizelés magában foglalja a fékek, a gumik és az elektromos tartozékok átvizsgálását. „Az olaj, az olajszűrő és levegőszűrő ellenőrzése 3000-3500 kilométerenként lehet indokolt függően az olaj minőségétől és a motort típusától, valamint az igénybevétel mértékétől Az új motorkerékpároknál a márkakereskedés által meghatározott időszak a mérvadó főként a garancia megtartása végett” – tette hozzá a hozzá a Moped91 Kft. ügyvezető igazgatója.